Faktorálás Blog

Kinek ajánlott az építőipari faktorálás?



Miért növekszik az igény az építőipari faktoringra?


Az építőipar sajátosságai közé tartozik a változékony fizetési ciklus, a gyakran ingadozó alapanyag ár, változhatnak a bérek és a járulék költségek. Az egyes projektek során előforduló váratlan kiadások sokszor jelentősen megnehezítik a pénzügyi tervezést és a nyereséges cégműködés fenntartását. Az építőipari ágazat szereplői visszatérően szembesülnek átmeneti vagy tartós finanszírozási nehézségekkel, lassuló pénzforgással, ami nem csak az adott cégre, de az adott projekt résztvevőinek egészére is kihathat.

Amikor a vállalkozásod megkeresik különféle építőipari ajánlatokkal, bizonyosan felmerül majd benned is a kérdés, hogy mennyire megbízható a megrendelő? Vajon mennyire tartja majd be a fizetési határidőket? Ha nem csak szolgáltatsz, de pl. az alapanyag költséget is a Te céged finanszírozza, mindenképp fontos szempont lesz, hogy mennyire tudod majd biztosan fizetni a saját beszállítóidat, alkalmazottjaidat. Elkerülhetetlen, hogy valamely pénzintézettel állandó kapcsolatot alakíts ki, aki a nehezebb időszakokban finanszírozza a cégedet.

Mit nyújt neked az építőipari faktorálás, faktoring?




Esettanulmány: bútorasztalos kivitelezőt kérdeztünk a faktorálásról


DDózsa Sándor egy 9 fős asztalosipari Kft., a Fazidó-Bútor Kft. egyik tulajdonosa. www.fazido-butor.hu Személyesen Ő és kollégái is egyedi bútorgyártással foglalkoznak. Munkafolyamataik során minőségi alapanyagok felhasználását, minőségi munkavégzést, pontos szállítási határidőket, egyedi igények kivitelezését várják el tőlük.

Sándor miért gondolkodtál el a faktoring lehetőségén?


A mi szakmánkban amire eljutunk oda, hogy szállítottunk és számláztunk egy kész pl.: konyhabútort, a látványtervezés, a belsőépítész, az alapanyagrendelés, a tervmódosítás, a gyártás, a helyszíni szerelés időben gyakran kiszámíthatatlanná teheti a pénzügyi tervezést. Egyik megrendelőnk 16-24 lakásos társasházak bútorzatának kivitelezésével bízta meg cégemet. Az alapanyag beszerzést, fogalmazzunk úgy az anyag árat, a tervezési díjat, a helyszíni szerelés díját külön-külön számlázhattam, azonban a megrendelő a kifizetéseket a lakások értékesítéshez is kötötte. Ez egy bevett gyakorlat. Jó ütemben a már eladott lakásokból fizetik a Mi számláinkat is. Ahogy az első lakások szerelésével végeztünk, elindultak kisebb mértékű csúszások a számláink kifizetésében, majd a megrendelő jelezte, hogy jelentős csúszások is várhatóak, mivel az eladások a lakások használatbavételi engedélyei miatt szintén csúsznak.

Miben segített nektek a faktoring ebben a helyzetben?


Megrendelőnk kérte, hogy keressünk megoldást az átmeneti helyzetre, így jutottunk el hozzátok és a faktoráláshoz. A használatbavételi engedélyek, a hitelezés, úgy az egész csúszás társasházanként 60-90 napos volt. Javaslatotokra a számlákat 90 napos fizetési határidővel állítottuk ki a Megrendelőnk felé. A számlaérték 90%-át a szerződéskötést követő 24 órán belül megkaptuk. Nekünk nagyon sokat segített, hogy a faktor cég a megrendelőm helyett, előre kifizette a leadott számláink 90%-át. 10 millió Ft-ból 9 millió Ft azonnal megérkezett. Saját beszállítóimat, az alkalmazottakat, a felmerült váratlan kiadásokat ebből finanszírozni tudtuk. A Megrendelő 90 nap leteltével a faktor cégnek utalt, majd a rá következő 24 órán belül megkaptuk a faktordíj levonása után járó további összeget. A faktoring díja90 napra és 30 millió Ft-ra vetítve 240.000,- Ft költséget jelentett, 50-50%-ban megosztva a megrendelővel, így a 30 millió Ft esetén 120.000,- Ft költséggel számoltunk.

De, hogy kérdésedre válaszoljak…


AAmi nagyon más volt, mint korábbi banki ügyintézésnél, hogy külön ügyfélgazda intézte a szerződéskötést, intézte a megrendelő tájékoztatását, foglalkozott a könyvelővel, az elszámolásokkal, végeredményben nekünk az igényt kellett megfogalmazunk, minden mást intézett az ügyfélgazda a háttérben. Mi addig dolgoztunk, haladtunk. A költség kapcsán előre felhívtátok a figyelmem, hogy ezt nem szabad éves banki kamatokhoz mérten számolgatnom, de végeredményben nem is lehet.

Milyen hasznos tapasztalat fogalmazódott meg részedről, nem volt túl drága?


Az első, ami azonnal látszott például egy folyószámla hitelkerettel ellentétben, hogy gyors volt a folyamat. Az első telefonos egyeztetést követő 4. napon szerződtünk. A megrendelőnk árbevétele magas volt, így a saját bankunk által korábban előre jelzett hitelkeret többszörösét kaptuk meg faktorkeretként. Nekünk járt volna 6 millió Ft hitelkeret a banknál, a faktornál a vevő miatt kaptunk 50 millió Ft összértékű keretet. Ez olyan, lehetőség és olyan megfontolásra érdemes adottság volt, ami további együttműködések alapjául szolgált a cégemnek.

Korábban elkövettük azt a hibát, hogy leragadtunk a kamatszámításoknál


MMert lehet, hogy a Banki hitel éves kamata 2,5%, de amikor rögtön kell, akkor az nincs. Vagy ha van, akkor a mértéke 6 millió Ft a cégem esetében. Ellenben a faktoring számla finanszírozás, ha kell, 24 órán belül a számlámon van, és a mértéke ebben az esetben 50 millió Ft is lehet, ebben a konkrét esetben. Mi úgy láttuk, az almát nem érdemes összehasonlítani a körtével. Haladhattunk, nem voltak likviditási gondjaink, beszállítóinknál a pontos fizetés miatt további engedményeket kaptunk, az a szokásos idegeskedés, körbe tartozás, körbe telefonálás, magyarázkodás elmaradt, ami ilyenkor lenni szokott. A faktorálás nehezen kifejezhető csak a kamatokban, messze túlmutat a jelentősége. Korábban ezt nem ismertük fel.

Kérj faktoring ajánlatot ITT - 06 20 586 3390




Itt akad el a faktor igénylésed! Ezt jó ha tudod!
Biztonságos üzleti kapcsolatok válságos időkben
Hogyan faktorálhatsz ha kezdő céged van?

Credit Management Kft.

  • 1135 Budapest Szent László út 80.

  • 22798738-2-41

  • +36 20 586 3390

  • iroda(kukac)cmkft.hu

  • www.creditmanagementkft.hu


Ajánlatkérés, bővebb információ, fizetési felszólítást kaptál, bármely tartozást érintő kérdésben hívd a Credit Management Kft. munkatársait.


Írj nekünk!

Social Media