Faktorálás Blog

Biztonságos üzleti kapcsolatok kialakítása válságos időben


A legtöbb vállalkozás saját működésén érzi a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetet. A megrendelők visszamondják a megrendeléseiket, a beszállítók nem tudnak időben szállítani, a külföldi beszerzések akadoznak, az előrendelések jelentős csúszással érkeznek meg. Felértékelődnek azok az üzleti kapcsolatok, amelyek a válság ellenére is kiszámíthatóan működnek. A kiszámítható üzleti kapcsolat mind a Vevő mind a Szállító részére létfontosságú. Biztosítja a túlélését a nehezen kiszámítható gazdasági környezetben. Érdemes ezeket a kapcsolatokat megerősíteni és lehetőség szerint biztosítani. Ennek két lehetséges módját mutatjuk meg neked.

Hogyan teheti biztonságossá az együttműködést a Vevő?


A Vevő számára fontos, hogy az alapanyag ellátása biztosított legyen a beszállítói oldalról, ezért támogatnia érdemes a beszállítót. Ennek egyik módja, hogy előlegeket fizet (amennyiben a keretei ezt megengedik), vagy hozzájárul a beszállítók számláinak előfinanszírozásához, faktorálásához. Faktor miatt a Szállító azonnal pénzhez jut, a Vevő ráér fizetni 30 nap helyett 90 de akár 120 nap múlva!

AA faktorálás során a finanszírozó átveszi a beszállítói számlákat, előre kifizeti azokat a számla kiállítás napján. Megelőlegezi a beszállító számláit a beszállító részére. Lejáratkor a Vevő, a számlák teljesítését a finanszírozó felé végzi el. A beszállító azonnal pénzhez jut, a Vevő jelentős fizetési haladékot kap. Az azonnali fizetés és az elnyújtott fizetési határidő sok esetben kevésbé kockázatos, hosszú távon fenntartható együttműködést eredményez a felek számára.

Hogyan teheti biztonságossá az együttműködést a Szállító?


A Szállító részéről fontos, hogy a Vevő megbízhatóan, a megállapodott és hosszabbított határidő után és a megfelelő összegben fizessen. Ezért a Szállító a Vevő felé kiállított számláit hitelbiztosítással lefedezheti. Ez annyit jelent, hogy biztosítási díj megfizetésének terhe mellett, nemfizetés-csőd- felszámolás esetére, a számlaérték 80-90%-os mértékéig kárfizetési kötelezettséget vállal a biztosító.

Ezzel a módszerrel a Szállító elkerüli annak a lehetőségét, hogy a fizetésképtelen állapotba került Vevő kárt okozzon a jövőben. Ha a Vevő a hosszabbított fizetési határidő után fizetésképtelenné válna, a biztosítás segít a kárenyhítésben. A faktorálást és a hitelbiztosítást érdemes kombinálni.

Természetesen a faktorálásnak és a biztosításnak költsége van. Ezzel a költséggel a Szállítónak és a Vevőnek is kalkulálnia szükséges. Az esetek 98%-ban a szolgáltatás plusz költsége kényelmesen elfér a nyereségben.

Credit Management Kft.

  • 1135 Budapest Szent László út 80.

  • 22798738-2-41

  • +36 20 586 3390

  • iroda(kukac)cmkft.hu

  • www.creditmanagementkft.hu


Ajánlatkérés, bővebb információ, fizetési felszólítást kaptál, bármely tartozást érintő kérdésben hívd a Credit Management Kft. munkatársait.


Írj nekünk!

Social Media