Faktorálás Blog

Elengedhetetlen a megalapozottság a faktorálásban


A pénzügyi faktorálás a vevőid felé kiállított nem lejárt számlák előfinanszírozását jelenti . A faktorálás feltétele, hogy a számla a formai feltételeknek megfeleljen és a számla mögött teljesítési igazolás (tényleges beszállítás vagy szolgáltatás) is legyen. Amennyiben a számlád formai feltételeknek nem felel meg, valós teljesítés esetén sem fogadják be az igénylésed. A megalapozottság vagy a teljesítés igazolása (amit a vevőd alá kell írjon) az alábbiak szerint lehet:

Hozzájárulás nélkül nem fog menni!


Mivel a faktorálás során a vevőd vállalni köteles, hogy a lejáró számlákat a Te céged helyett a faktorcég részére teljesíti, ezért az nem kerülhető el, hogy a vevőd a faktorálás tényéről értesítve legyen. A vevőid értesítés két formában elfogadott jelenleg:

AA vevőid értesítése történhet faktorálási értesítéssel (amely egy a számlákat és teljesítési utasítást tartalmazó dokumentum lehívási csomagonként) illetve generális értesítéssel (ami a szállító által kiállított összes jövőbeni számlára vonatkozik egy megadott naptól, visszavonásig). Ha sok számlát állít ki a céged, vevőid napi szinten nem tudnak foglakozni a számlák leigazolásával, ilyenkor a generális értesítést ajánljuk, mert ebben az esetben beállítják a faktorcég számlaszámát és minden jövőbeni beszállítói számlát erre teljesítenek, visszavonásig. Ha nem olyan a kontextus még a vevőieddel, és napi szinten ellenőrizni akarják a benyújtott számláid, ez esetben a faktorálási értesítést részesítjük előnyben. Ami talán még fontos, az adminisztrációval nem neked kell foglalkoznod. A faktorálás szolgáltatás részeként a számlák leigazolása, elfogadtatása és az ezzel járó feladat elvégzésre kerül. Ha valamiért nem sikerülne, ilyenkor kapsz majd egy értesítést, hogy megakadt a folyamat, addig minden megy a maga útján, vélhetően zökkenőmentesen, neked nincs fele feladatod.

Nemfizető vevő, instabil szerződő fél kerülendő


A faktorálás feltétele (amit ellenőrizni fogunk), hogy a vevőd fizetőképes és megbízható cég legyen, hisz lejáratkor ez a cég fizeti a számlát. Ezért a faktorcég kifejezetten ellenőrzi a vevőd és annak bonitását. Nem érdemes olyan vevőket faktorálásra beadnod akikről tudod hogy nagyon problémás. Ha már tartoznak neked a vevőid, első körben a követeléskezelés lehet a megoldás. Aki nem faktorálható:


A céged is ellenőrzésre kerül, hogy ne legyen:

Fiktív számlák, fiktív teljesítések, fiktív szállítások ellen kezesség véd


Bármennyire is nehezen érthető, de azz ügylet mögé tulajdonosi kezességet kérnek majd tőled! Biztosítva ezzel, hogy a beadott számláid hitelesek. Az áru és szolgáltatás valóban leszállításra került. A számlák ellenértéke valós teljesítés miatt keletkezett kötelezettség. Ha ügyvezetőként tartasz tőle, hogy vevőd fizetésképtelenné válnak, miközben Te kezességet vállaltál, erre az eshetőségre kérj követelésbiztosítást, erről bővebben itt olvashatsz.

Credit Management Kft.

  • 1135 Budapest Szent László út 80.

  • 22798738-2-41

  • +36 20 586 3390

  • iroda(kukac)cmkft.hu

  • www.creditmanagementkft.hu


Ajánlatkérés, bővebb információ, fizetési felszólítást kaptál, bármely tartozást érintő kérdésben hívd a Credit Management Kft. munkatársait.


Írj nekünk!

Social Media