Hitelbiztosítás Blog

Milyen követelés biztosítást köthetsz? (hitelbiztosítás)


A hitelbiztosítás (vevő kinnlevőség biztosítás) egy megfizethető valós védelem az üzleti partnereid felé kibocsátott számlák késedelmes fizetése vagy nemfizetés esetére. De vajon mi után fizeted a biztosítási díjat?

A hitelbiztosítás lényege a fedezet, azaz mekkora összesített nyitott számla értékéig vállal a biztosító behajtási illetve kártérítési fedezetet (limit). A biztosítási díjat azonban nem a limitek mértéke alapján fizeted, még ha áttételesen van is hozzá pici köze, hanem a biztosított partnereid havi lejelentett forgalma (forgalmi alapú hitelbiztosítás) vagy a hónap utolsó napján a biztosított partnerek aktuális nyitott számlái után (kinnlevőség alapú hitelbiztosítás). Létezik limitalapú és forgalmi, továbbá limit mértékéig típusú biztosítás is, de ezt ritkán engedélyezi a biztosító, általában csak jelentős forgalmú kötvényeknél jöhet szóba.

Melyiket kérd a biztosítótól?

Erre egyértelmű, mindenkire igaz válasz nincs!  A vevőid fizetési szokásainak és a kért limitek megadott részének a függvénye. Amennyiben az átlagos fizetési idő 30 napon belül van, akkor kinnlevőségi biztosítást nem kérhetsz, mivel ez azt jelentené, hogy olyan számlák is biztosítási védelmet kaphatnának, amelyek tárgy hóban lettek kiállítva, és a tárgyhóban történik meg a számla kiegyenlítése is, azaz nem lenne a hónap végén mit lejelenteni erről a számláról, így biztosítási díjat sem kellene fizetned, miközben biztosítási védelmet élvezet volna a számlád. Kinnlevőség alapú biztosítás, csak 30 napon túli, nyitva szállítások esetén jöhet számításba. 

Számoljunk közösen

Figyelni kell arra is, se túl rövid, se túl hosszú fizetési határidőnél NE alkalmazzu (bár vannak kivételek) a kinnlevőségi alapú biztosítást, hiszen ha egy számla fizetési határideje pl. 60 nap, akkor az a számla egész biztosan két egymás utáni hónapban is nyitott számla lesz a hónap utolsó napján, ergo erre a számlára a biztosítási díjat 2x fogod így megfizetni. Szerencsétlen esetben, ha a számlát a hónap utolsó napjaiban állítottad ki, akkor 3x belekerülhet a számla a hó végi lejelentésbe, hiszen akár pár napos fizetési késedelem is előfordulhat, és így már a díj 3x-át kellene megfizetned az adott számlára. Általánosságban elmondható, hogy a kinnlevőségi alapú hitelbiztosítások az átlagosan 30-45 nap közötti fizetési határidők esetében lehetnek kedvezőek számodra.

F Fentiek alapján mondhatjuk, hogy ez egy elég szűk sáv, inkább válaszd a forgalmi alapú hitelbiztosítást. Lehet ez is jó megoldás, de persze itt is vannak olyan esetek, amikor meglepődünk a végeredményen. Forgalmi alapú hitelbiztosításnál a teljes forgalmunk után fizeted a biztosítási díjat és nem a megadott limitig, így ha jelentős mértékben szállítasz a partnernek a megadott limit felett saját felelsőégre, akkor fajlagosan nőni fog a biztosított forgalomra vetíthető tényleges biztosítási költséged. Különösen ha a vigyázni kell arra az esetre, amikor a kötvényesítés előtt elvégzett előzetes limitvizsgálat (amit többnyire 10-12 vevőre végez el a Biztosító) összesített eredménye alacsony, tehát a megkért limiteknek, csak 50-60%-át adja meg a biztosító. Ilyenkor előre látható, hogy amennyiben megfelelő logika alapján állítottad össze az előzetes limitvizsgálatokra kiválasztott cégeket, akkor a kötvény aláírását követően a többi bevizsgált vevőnél is hasonló elfogadási érték lesz, nem egyenként , de összesítve igen. Nem a megadott limit után fogsz biztosítási díjat fizetni, hanem a teljes biztosított forgalmad után.

Nos, jogos a kérdés,  hol a jó megoldás?

 A jó megoldáshoz sok szempontot kell figyelembe venned, és ehhez már olyan speciális szakértelemre lesz szükséges, hogy a legjobb megoldás, ha egy erre a területre vagy erre is szakosodott szakember segítségét veszed igénybe, aki már az ajánlatok bekérésénél is a cégére optimalizálja a lehetőségeket. Kérj díjmentes konzultációt, ne habozz, kérj segítséget! ITT

 Vevői követelés biztosításának költsége?

Credit Management Kft.

  • 1135 Budapest Szent László út 80.

  • 22798738-2-41

  • +36 20 586 3390

  • iroda(kukac)cmkft.hu

  • www.creditmanagementkft.hu


Ajánlatkérés, bővebb információ, fizetési felszólítást kaptál, bármely tartozást érintő kérdésben hívd a Credit Management Kft. munkatársait.


Írj nekünk!

Social Media